Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Paardenweetjes van de dierenarts

Tijdens de verzorging van je paard wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt. Rondom voeding en supplementen spelen echter verschillende vragen. Op deze pagina worden de vragen voorgelegd aan onze dierenarts en vanuit kennis en ervaring beantwoord. Wij zetten deze handige paardenweetjes voor je op een rij.

 • Kan ik Equitop Pronutrin gebruiken in plaats van de medicatie die de dierenarts voorschrijft bij een maagzweer?

  Nee. Equitop Pronutrin kan niet gebruikt worden om de medische behandeling van maagzweren zoals voorgeschreven door een dierenarts te vervangen. Ook vervangt het niet een geadviseerd correct, evenwichtig voedingsplan. Wel kan het dit soort behandelingen ondersteunen.

 • Welk Equitop supplement is geschikt als mijn paard een maagzweer heeft?

  Als uit het bloedonderzoek blijkt dat je paard een maagzweer heeft, dan adviseert de dierenarts over de beste behandeling. Dit kan medicatie zijn in combinatie met een supplement om het herstel te bevorderen. In dat geval kan de dierenarts Equitop Pronutrin aanraden.

 • Waarom zou ik mijn paard een voedingssupplement geven?

  Met een supplement kun je voedingsstoffen geven die je paard, bovenop zijn rantsoen, extra nodig heeft. Bijvoorbeeld zodat hij voldoende vitamines binnenkrijgt, kan groeien, spieren op kan bouwen, gewrichten kan versterken of een gezonde maag kan behouden.

 • Welke supplementen heeft Equitop in het assortiment?

  Equitop Forte, Equitop Myoplast, Equitop Gonex (niet in Nederland verkrijgbaar) en Equitop Pronutrin.

 • Waar is het supplement Equitop Forte voor bedoeld?

  Voor de aanvulling van vitamines en mineralen. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor paarden in de groei, paarden die verharen, verbetering van vruchtbaarheid, bestrijding van stresssymptomen, verhoging van weerstand, opbouw van reserves bij prestaties, conditieverbetering en bevordering van eetlust.

 • Waar is het supplement Equitop Myoplast voor bedoeld?

  Om spieren op te bouwen. Bijvoorbeeld bij intensieve trainingen en wedstrijden, training van jonge paarden, seizoensgebonden training, verhoogde behoefte aan eiwitten en als je paard moet revalideren.

 • Waar is het supplement Equitop Gonex voor bedoeld?

  Om gezonde gewrichten en kraakbeen op te bouwen en te behouden. Bijvoorbeeld als paarden in de groei zijn, intensief worden getraind, op leeftijd zijn of gewrichtsproblemen hebben.

 • Waar is het supplement Equitop Pronutrin voor bedoeld?

  Voor een gezond maagslijmvlies en tegen maagzweren. Zo’n 60% van de wedstrijdpaarden heeft hier last van en ook recreatief gereden paarden kunnen dit oplopen. Je gebruikt Equitop Pronutrin als extra ondersteuning bij de behandeling door de dierenarts, bij verhoogde stress en als je paard moet trainen en presteren.

 • Kan ik de Equitop supplementen geven als mijn paard wedstrijden rijdt?

  Ja. Je kunt Equitop Forte, Equitop Myoplast, Equitop Gonex en Equitop Pronutrin zonder bezwaar voor en tijdens de wedstrijdfase toedienen. Het wordt niet gezien als doping.

 • Wat moet ik doen bij een kopertekort of zinktekort van mijn paard?

  Equitop Forte bevat de vitamines en mineralen om het kopertekort van je paard op natuurlijke wijze aan te vullen. Dat geldt ook voor het zinktekort van je paard.

 • Kan mijn paard selenium vergiftiging oplopen door Equitop Forte?

  Als de dosering in de gebruiksaanwijzing wordt gevolgd, kan dat niet gebeuren. Je paard loopt geen selenium vergiftiging op als je gedurende 3 tot 6 weken, afhankelijk van de reden van het gebruik, een keer per dag het supplement voert. Let er wel op dat je het correct doseert aan de hand van het lichaamsgewicht en dat je je paard niet meer dan 5% van het dagrantsoen geeft.

 • Kan ik Equitop Myoplast langer toedienen dan 4 weken?

  Ja. Je kunt het supplement continu toedienen of met regelmatige intervallen. Gedurende periodes waarin intensief gepresteerd wordt, mag de dagelijkse dosis verdubbeld worden.

 • Welk Equitop supplement kan ik het beste gebruiken als mijn paard iets mankeert aan zijn gewrichten? Bijvoorbeeld bij vocht in het spronggewricht of verstuiking van de kogel?

  In dat geval kun je het beste Equitop Gonex gebruiken, dat is bedoeld voor de opbouw en het behoud van gezonde gewrichten en kraakbeen. Raadpleeg wel altijd een dierenarts voor een volledige behandeling van dit type gewrichtsklachten.

Heb je zelf een vraag?

Mis je een belangrijk onderwerp of heb je een vraag? Vul onderstaand formulier in en onze dierenarts neemt contact met je op.